בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב הוציא לאחרונה פסק דין מכונן בנושא איזון משאבים בין בני זוג שאחד מהם בעל חברה. פסק הדין קובע קביעות חדשניות ותקדימיות לגבי מיסוי הדיבידינד או מכירת המניות של החברה.
במקרה זה, בני הזוג היו נשואים במשך שנים רבות. האיש הינו עורך דין מצליח, שותף באמצעות חברה בבעלותו בפירמה מהמובילות בישראל לעריכת דין.
ליבת המחלוקת בין בני הזוג הייתה סביב שווי זכויותיו של האיש בפירמת עורכי הדין. בית המשפט, לאחר שמינה מומחה כלכלי מטעמו, השתכנע כי מדובר בזכות שאינה סחירה ובהיותה כזו, אין ליחס לה מוניטין עסקי מנקודת ראות האיש או החברה שבבעלותו.
השופטת איריס אילוטוביץ' סגל קבעה כי אין ליחס לאותה חברה בבעלות האיש שווי עתידי של תזרימי מזומנים שתפיק לאחר יום הקרע, באשר הללו הינם פרי של יגיעתו האישית הפירותית של האיש, שהתקבלו לאחר תקופת השיתוף ואינם מהווים תמורה הונית שצפוי לקבל האיש בגין מכירה של הזכות בשותפות.
השופטת אף עשתה הבחנה חדה בין מוניטין אישי של האיש, שמקבל את ביטויו המובהק במסגרת חישוב הפרשי כושר ההשתכרות שבין הצדדים, ובין מוניטין עסקי של האיש או של החברה שבבעלותו – שאינו קיים כלל בשל אותו הסכם שותפות בפירמה המדיר את האיש במישרין או בעקיפין מהמוניטין העסקי של הפירמה.
לגבי הפרשי כושר השתכרות קבעה השופטת כי על הצדדים להתחשבן, אולם בהתחשבנות יש לכלול גם הכנסות פסיביות של האישה שמקורן בנכסים שהיו לה טרום הנישואין.
השופטת אילוטוביץ' סגל קבעה כי גולת הכותרת של פסק הדין היא סוגיית מיסוי הדיבידינד או מכירת המניות העתידית של החברה בבעלות האיש. היא קבעה כי ההתחשבנות לגבי המס בשלב השני של מיסוי חברות ( מכירת המניות או חלוקת דיבידינד) תיעשה רק בעת התשלום בפועל ולא לפני כן, כך שכל עוד לא שולם מס לרשות המיסים – לא תיעשה התחשבנות לגבי המס בין בני הזוג.
עם זאת, היא גם קבעה שיש להגביל בזמן את זכותו של האיש לשתף את האישה בשלב המיסוי. בקביעה חדשנית ותקדימית קבעה השופטת כי תקופת ההתחשבנות בין בני זוג מוגבלת בעיקרון ל-5 שנים. לאחר אותה תקופה, ככל שהאיש לא חילק דיבידנד מהחברה בבעלותו או מכר את מניותיה, האישה תהיה פטורה מלהשתתף באותם מיסים עבור תקופת השיתוף.
פסק הדין צפוי להשפיע משמעותית על יישום דיני איזון משאבים בין בני זוג שאחד מהם בעל חברה. הוא מבהיר כי גם במקרים שבהם מדובר בחברה מוצלחת עם פוטנציאל גבוה להניב רווחים גבוהים, לא ניתן ליחס לאיש את כל התועלת העתידית של החברה. בנוסף, פסק הדין קובע מועד קצוב להשלמת ההתחשבנות בין בני הזוג לגבי המס על דיבידנד או מכירת מניות.